In 1954 kreeg juffrouw Breedveld van de toenmalige Christelijke Nationale School aan de Dorpsstraat vier tweelingen in haar eerste klas.
Zaterdagmiddag hield dit dubbelkwartet een reunie in hetzelfde schoolgebouw in Zoetermeer.
-Aap, noot, Mies en consorten zijn jaren geleden verbannen uit het schoolgebouw aan de Dorpsstraat 99, dat nu onderdak biedt aan de dependance van de Stedelijke Muziekschool en de Volksuniversiteit.
De Christelijke Nationale School, die hier was gehuisvest, is geschiedenis.
Ook juffrouw Breedveld leeft niet meer. Zij heeft de reunie, die haar vier tweelingen deze zaterdagmiddag houden in hetzelfde schoolgebouw, niet meer mogen meemaken. Hoe veel had zij niet kunnen vertellen, over haar belevenissen met het dubbelkwartet dat zij in 1954 in haar eerste klas kreeg.
Het toenmalige Zondagsblad, een uitgave van de Nederlands Hervormde Kerk, sprak van 'een zeldzame gebeurtenis'. In dat licht is deze reunie, georganiseerd door Ada en Henny, echtgenotes van de tweeling Jaap en Jan Kalisvaart, al even bijzonder. Ada heeft nog van alles in het werk gesteld om de juf, waarvan zij aanvankelijk niet eens de naam wist, op te sporen. Zij vernam nog maar kort geleden dat de onderwijzeres niet meer in leven was.
Altijd over
In het toenmalige Zondagsblad stonden de tweelingen uit 1955 zo op de foto. In dezelfde opstelling poseerden zij zaterdag weer, thans zonder de schoolleiding.
De tweelingen, die in gezelschap van echtgenoten en echtgenotes hun weerzien vieren, hebben de hele lagere schooltijd samen doorgebracht. "We gingen ook altijd allemaal over", vertelt het duo Jan en Tina Voskamp (46) uit Benthuizen.
"We zaten in de eerste en tweede klas ook naast elkaar",merkt Tina op. "Ja", zegt Jan. "Anders ging jij huilen".
Voor hem is Tina gewoon een zusje. Dat tweeling-zijn zegt hem niks. Voor zijn zus ligt dat anders. "Ik voel me sterk tot Jan aangetrokken, maar hij niet tot mij".
De zussen Van Herwijnen (47), Marian uit Zoetermeer en Annemarie uit Dordrecht zijn op vijf december jarig. "En omdat wij tweelingen waren, moesten wij op onze verjaardag altijd een Sinterklaasliedje voor de klas zingen", vertelt Marian. "Dat vond ik altijd heel vervelend". "We mochten ook nooit naast elkaar zitten", klaagt Annemarie.
Marian weet nog dat zij en haar zus tot de vierde klas in dezelfde kleren liepen. "Dat vond ik erg leuk, want dan kon je zien dat we tweelingen waren. We lijken namelijk niet zo sterk op elkaar. Een tweelingzusje is heel iets anders dan gewone zus. Je hebt een speciale band". "We zijn elkaars beste vriendinnen", zegt Annemarie. "Ik weet nog dat Marian, we waren toen een jaar of vijftien, zestien, een vriendje had. We gingen altijd samen uit en als we weer thuiskwamen, bleef ik buiten wachten totdat Marian en haar vriend waren uitgezoend. We gingen dan samen naar binnen, zodat onze ouders niet merkten dat er een jongen in het spel was". Marian knikt. "Maar Annemarie was op de lagere school veel populairder dan ik. Zij had altijd een vriendje, ik nooit".
Eeneiig
Jaap en Jan Kalisvaart (47) zijn de enige eeneiige tweeling in het gezelschap. "Iedereen had vroeger problemen om ons uit elkaar te houden", zegt Jan. "Dan gokten ze maar wie wie was. Dat was wel eens vervelend. Anecdotes van school kan ik me niet herinneren", Jaap ook niet. "Maar het tweeling-zijn geeft wel een speciaal gevoel".
Jan: "We voelen elkaar snel aan, een half woord is meestal al voldoende". Beide broers werken bij een verzekeringsmaatschappij. Ze zingen ook allebei op een koor. Alleen woont Jaap in Zoetermeer en trok Jan omwille van zijn vrouw naar Arnhem. Ze komt uit Apeldoorn en wilde niet in het westen wonen.
De levenslopen van Johnie en Peter Hoogendam vertonen (46) ook opvallende overeenkomsten. Ze hebben beiden in Zuid-Afrika gewoond en zitten nu in de handel in reformprodukten. Peter werkt als bedrijfsleider in Goudswaard in de Hoekse Waard, Johnie heeft een eigen zaak in Ede. "Ik ben vooral technisch, John is meer een verkoper", zegt; Peter. "Hij is na de lagere school naar de detailhandelsschool gegaan en ik naar de ambachtschool".
"Ik vond het feit dat we een tweeling waren vroeger ook niet zo apart",interrumpeert zijn broer. "Maar je kwam natuurlijk wel voor elkaar op. Als ze aan Peter kwamen, kwamen ze aan mij". We hadden ook andere vrienden", vult Peter aan. "Die lagere schooltijd was heel gezellig. Ik onderhield de schooltuin een beetje. Als we repetitie hadden, nam ik een bus met gier mee voor de tuin. Ik stonk dan zo dat ik gelijk na het bidden naar buiten werd gestuurd. Hoefde ik geen repetitie te maken".