Oliebollen en appelflappen
Oudjaar 2008.
Vanmiddag ga ik een poging wagen om appelflappen te bakken. Gewoon voor de fun en de lekkere lucht in huis.
Mijn moeder bakte altijd 'poffertjes'. Dus geen oliebollen in het vet, maar grote poffers in de poffertjespan. Ik heb die pan nog ergens liggen, misschien is hij nog wel te gebruiken.
Zij bakte dan, met een schort op het hoofd, en mijn broer Henk telde het aantal pannen. Hij zette streepjes en elk streepje waren dus 7 poffertjes.
Meestal had hij 40 streepjes of zoiets. Dat waren heel wat poffertjes.
Mijn moeder bakte ook poffertjes met appel, want onze Jan en ik hielden niet van krenten en rozijnen.
Ze deed het altijd op 30 december, want anders was het op Oudejaar altijd zo'n troep. En dat kon natuurlijk niet. (Ik vind het juist op Oudjaar zo leuk om te doen).
Vroeger deed ik het ook uit allemacht, maar ik kon het niet zo heel goed. Ik heb het heel snel aan Geertje en Marieke geleerd, en van heel jongs af konden zij het al heel goed, tot groot genoegen van mij.
Geertje was heel goed in appelflappen, en Marieke in oliebollen, als ik het me goed herinner. Of andersom.
Een paar uur later:
het is vanmiddag gelukt: ik heb vanmiddag appelflappen gebakken. Van die ronde dus.
Ik had een pak Koopmans voor appelflappen gekocht, en was benieuwd. Ik moest eerst de appels schillen, dan pas het beslag maken. En dan pas de olie opzetten. Nou, dat vond ik wel raar. Ik heb maar eerst de olie zachtjes opgezet. :-))
En er stond nergens hoe je de kaneelsuiker moest maken. Dus ik heb in een bord ook maar suiker met kaneel gemengd.
Toen ik het pak open maakte, zaten er drie zakjes in. O help, wat nou weer! Moest ik zelf gist toevoegen?
Maar nee, in een zakje zat het meel dat je gewoon met melk moest mixen. En een twee zakje de poedersuiker (heb ik zelf in een bus), en in het derde zakje de kaneelsuiker. :-) Het leek wel poeder, zo fijn. Ik heb het maar op mijn eigen grove suiker gestrooid.
En toen begon ik met bakken. En het lukte zowaar!
Ik begon om 4 uur en om 5 uur was het klaar en zaten we al aan de appelflappen. Nou, dat viel me alles mee!
En ze smaken echt heerlijk, vooral nu ze nog warm zijn. Ik had dan ook goudreinetten gebruikt.
Dus het is een aanrader, dat pak Koopmans. Ik heb al drie flappen op. Mmmmmm.
Allemaal een prettige avond gewenst. Hopelijk is het snel 12 uur en dan proosten we op een goed en gezond 2009!
Groetjes, Henny.
Terug naar de vorige pagina