De Lakerstraat
Deze foto is in september 2009 gemaakt. Er is nog niet zo veel veranderd dus.
Dit is het oude accountantskantoor van de heer Van den Heuvel.
Meer foto's staan op de fotopagina: klik hier.
Er bestaan twee websites over Eindhoven waarop je je herinneringen van het Eindhoven van vroeger (jaren '50 ongeveer) kunt schrijven. Dat zijn:
www.theoldhometown.com/eindhoven, en:
www.eindhoveninbeeld.com/. Ze zijn beide hier aan te klikken en verschijnen dan in een nieuw venster.
Henk en ik hebben daar ook nog onze bijdrage aan geleverd.
Het is erg leuk om zo nog wat oude vriendjes van vroeger weer te ontmoeten, ook al is het per mail. In het najaar van 2011 houden we een straatreünie van de (oud-)bewoners van de Lakerstraat. John Muller is ermee bezig en heeft er ook al een website voor gemaakt: www.reunielakerstraat.nl.
In het rechterhuis woonde de familie Van den Heuvel. Links de familie Janssen.
Ik weet maar van een paar adressen wie daar woonden.
Op nr. 1 woonde Philo van der Heiden. Ik ken die naam zo goed, omdat hij een prachtige step kreeg op zijn verjaardag. Op een mooie dag zag ik die in de tuin liggen en ben er toen, als 3-jarig ondernemende peuter, mee weggegaan, richting Tongelre. Drie uur later was ik weer thuis, gevonden door de politie. Ik zat triomfantelijk voor op de tank van de motoragent. Prachtig vond ik dat, dat weet ik nog goed.
Later is die woning een verpleegsterswoning geworden, voor de verpleegsters van het Diaconessenhuis dat dichtbij stond.
Op nr. 4 woonden meneer en mevrouw Buiten.
Op nr. 6 mevrouw van Kesteren. Zij had altijd mensen op kamers, zoals juffrouw Koffijberg (de bekende juf van de lagere school aan de Leenderweg en later aan de Hadewijchlaan).
Op nr. 8 woonde de familie van Besouw. Een groot gezin met vele dochters, herinner ik me.
Op nummer 12 woonde de familie Van den Heuvel. Met Teun van den Heuvel voetbalde ik vaak op straat. Hij was lid van PSV, dus daar keek ik wel tegenop. Ook keken we bij die familie elke zaterdagmiddag tv, naar tante Hannie en Dappere Dodo. We kregen dan een glaasje limonade en een koekje. Ik weet niet meer of we een cent mee moesten brengen, ik denk het niet.
Op nr. 14 woonde de familie Janssen. Ik heb vorig jaar nog een mailtje van Jos Janssen gekregen. Hij had daarvoor toevallig een zakelijk contact gehad met onze Henk. Grappig om elkaar zo weer terug te zien. Zij bezaten al heel vroeg een auto, ik meen zelfs een Mercedes. Dat was ongeveer de enige auto in de straat. Het straatvoetbal was dan ook een van de geliefde sporten op straat.
En op nr. 30 woonden oom Piet en tante Jansen. Het was geen familie, maar zij pasten geregeld op ons, en we mochten er ook vaak naartoe.
Achter nr. 30 was de houtzagerij van de firma Kant. Als klein kind van 4 jaar speelde ik daar vaak in die werkplaats, tussen de houtkrullen. Dat was in de tijd dat er nog geen ARBO-wet was, want de cirkelzaag was niet afgeschermd en het geluid snerpte in je oren. Maar nog steeds vind ik geschaafd hout heerlijk ruiken. Dan ben ik weer dat kleine kind in de krullen. Ja, je moet wat als je niet naar de kleuterschool kan.
Op de websites over de Lakerstraat heb ik nu nog meer adressen gevonden. Veel namen komen me niet bekend voor. We kwamen nooit verder dan nr. 14 in de Lakerstraat. O ja, Harrie Scheepers kenden we ook. Hij voetbalde ook op straat.
|